През юли и август 2015 г. се проведе стажантската програма в ММ Механикс ООД. Избрани бяха шестима студенти с технически специалности (мехатроника, роботика, машиностроене, прецизна техника) и желание да се включат в реалните производствени дейности. Стажантската програма показа, че младите хора с желание и хъс са винаги добре дошли в екипа на ММ Механикс ООД и че на практика е винаги по-забавно отколкото в учебната стая. Очаквайте Стажантска програма 2016 г. на нашата интернет страница и на дните на кариерата в Технически университет – София и Пловдив през пролетта.

Въпроси:
1. С какво ви привлече стажантската програма в ММ Механикс ООД?
2. Какви знания и умения придобихте от стажа?
3. Беше ли ви дадена възможност да се включите максимално в екипите?
4. Какво ви впечатли в ММ Механикс ООД като машини, технологии и колектив?
5. Ще се върнете ли отново на стаж в ММ Механикс ООД следващото лято или на работа?
СТАЖАНТ: БОЯН
 1. Привлече ме това, че ММ Механикс ООД е разрастваща се фирма.
 2. Придобих знания и умения за работа с ЦПУ и с универсалните машини. Също така и програмиране.
 3. Да – участвах максимално в екипите.
 4. Впечатлих се от новите машини, които купувате. Това означава, че искате да се развивате. Колективът е обър.
 5. Да – бих се върнал.
СТАЖАНТ: КРИСТИЯН
 1. Привлече ме това, че ръководството се съобрази с моите планове.
 2. По време на стажанската програма придобих много полезни знания като цяло за технологията за изработване на даден детайл.
 3. Да, колективът е много отзивчив
 4. Фирмата разполага с напреднали технологии, като фрезови центрове Mazak и Hermle. Постоянно се работи за модернизирането на технологиите. Колективът е приятен.
 5. Да, бих се върнал
СТАЖАНТ: АНИТА
 1. Привлякоха ме добрите отзиви за фирмата, предмета на дейност (мога да натрупам опит по специалността ми), местоположението (е близо до родния ми град – Пазарджик)
 2. В отдел ОТКК се запознах с измервателните уреди и техника, основните критерии за качаство, работата с чертежи и техническата документация.
 3. Максимално бях включена в екипите и в двата цеха (Механична обработка и Леярна).
 4. Впечатли ме опитния колектив, желанието му да споделя знания с по-млади кадри, отношението към персонала.
 5. Да – оставам на работа.
СТАЖАНТ: ИВАН
 1. Привлече ме фактът, че фирмата работи с клиенти от световно известни фирми,което би гарантирало по-широк обмен на опит.
 2. Занимавах се главно с чертане на 3D модели, което ми позволи да се запозная още повече с възможностите на програмата. Запознах се с програмирането на ЦПУ машини – нещо, което в окръга е трудно да се направи.
 3. Вземах активно участие навсякъде, където се включвах. Също лесната комуникация с другите работници допринасяше за това по-лесно да възприемам новостите.
 4. Във фирмата имах възможността за първи път да застана до машина от този ранг и да наблюдавам работния им ход
 5. Със сигурност, ако имам възможност бих искал отново да имам контакт с фирмата. Фактът, че се работи с немскоговорящи хора още повече ме привлече.
СТАЖАНТ: СТЕФАН
 1. Специалността в университета ми е машиностроене и исках да видя реалната обстановка на това с което ще се занимавам в бъдеще.
 2. Всичко, което видях беше споменато в университета, но когато работиш в среда и го видиш на живо зрителната памет си казва думата и се придобива истинска представа за нещата.
 3. Да – включих се максимално в работата.
 4. Новите машини, точността с която работят и производителността. Изключителен колектив и преподавател (г-н Неделев). Получихме отговори на всички въпроси с изключителна точност.
 5. Рано е да се каже, но имайки предвид възможностите, които предоставя фирмата е доста вероятно. Още съм студент и не зная с точност накъде отиват нещата, но съм на границата между това да дойда отново.
СТАЖАНТ: ГАБРИЕЛЛА
 1. Тук се занимавах с това, което харесвам и бих искала да се занимавам за напред.
 2. Придобих реална представа за целия производствен процес, не само сухи теоритични знания, и вече мога да сравня реалната практика с теорията, да преценя кое и как в определен момент трябва да се направи, да реша кое има приоритет и да вземам собствени решения, да бъда максимално отговорна относно своите задължения.
 3. С радост мага да кажа „моя екип“, те бяха изключително добри с мен, а също и много забавни, с удоволствие работех с тези хора и бих работила отново.
 4. Големият набор от машини, който се увеличава или по-точно начина на работа и настройката беше интересно за мен, да видя как операторът/настройчикът успява да се справи с даден проблем. Колкото до колектива, всички бяха доста дружелюбни и ми хареса да работя и комуникирам с всеки един от тях.
 5. Бих се върнала и следващото лято да доразвия придобитите умения, които получих до сега и да се върна при всички тези хора.